Oedeemfysiotherapie

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer  van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen.  Lymfoedeem kan zijn aangeboren maar ook zijn ontstaan door een  aandoening. Van deze laatste vorm is het meest bekend  de armlymfoedeem na een borstoperatie met okselklierverwijdering. De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn:

  • Pijn;
  • Vermoeidheid;
  • Zwelling;
  • Beperking in het bewegen;
  • Beperking in het dagelijks functioneren.

Behandelmogelijkheden van de oedeemfysiotherapeut.

Genezing van lymfoedeem is door de behandelaar niet altijd mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem. Beweging is in de behandeling van groot belang: juist de bewegingsbeperkingen die vaak gepaard gaan met kracht- en functieverlies, kunnen door de oedeemtherapeut worden begeleid naar optimaal functioneel herstel.

Oedeemtherapeutische behandelmogelijkheden zijn:

Manuele lymfedrainage: massagetechniek met als doel de afvoer van lymfevocht te bevorderen, in combinatie met zwachtelen, wat als doel heeft de omvang van het oedeem te verminderen en de bereikte omvangvermindering te onderhouden zolang er geen elastische kous is. 
Oefentherapie, houding- en bewegingsadviezen; 
Aanmeten van een elastische kous; 
Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Iris Nieuwenhuis is binnen onze praktijk geregistreerd oedeemfysiotherapeut.
Voor meer informatie kunt ook kijken op http://www.nvfl.nl

Heeft u vragen? Neem eenvoudig contact met ons op!

Contact